Translate

Prhke mak kiflice


Ovaj recept je sa stranice http://najboljireceptici.com/2015/12/prhke-mak-kiflice/. No ipak vam ga prepisujem kasnije u tekstu.  
Recept je provjereno dobar i promijenila sam u receptu jedino dio gdje dijelite tijesto na četiri a ne na tri dijela jer sam ja htjela manje kiflice. Svim ljubiteljima maka toplo preporučujem.





PRHKE MAK KIFLICE


Fil od maka:
200 g mljevenog maka
120 g šećera
100-110 ml mlijeka
ribana korica pola limuna


Tijesto
375 g brašna
1 žlićica praška za pecivo
150 g maslaca
1 jaje
60 g sećera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mlijeka sobne temperature


Priprema

Prvo napraviti fil od maka : u lončić staviti mlijeko i šećer i ostaviti da zakuha. Maknuti sa vatre, dodati mak i koricu limuna, dobro izmiješati i ostaviti na stranu da se hladi.

U dublju posudu prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati šećer u prahu i na sitnije komade izrezan hladan maslac pa ga umrviti sa brašnom dok se ne dobije sitna, mrvičasta struktura. Dodati jaje, koru i sok pola limuna i polako dodavati mlijeko dok se ne dobije malo čvršće tijesto ( ja sam potrošila svu količinu mlijeka ). Tijesto mijesiti oko min – dvije dok ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od ruke. Podijeliti tijesto na četiri jednaka dijela, od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug promjera oko 15 cm ( to će bitno pomoći kod kasnijeg razvijanja poslje hlađenja ). Omotati tijesto u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi sat vremena.

Radnu površinu malo posuti brašnom i pažljivo razviti tijesto pazeći da se ne zalijepi, tijesto lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno još posuti malo brašna. Tijesto razviti promjera 37 – 38 cm i vrlo tanko, debljine oko 1 - 2 mm. Premazati tijesto jednom četvrtinom maka ali ostaviti od ruba oko jedan cm bez fila. Izrezati tijesto na 16 jednakih dijelova (najbolje rezačem za pizzu).

Pažljivo uviti kiflice …..

….i redati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pečenje. Peći kiflice na 180°C 20 min ili dok lagano ne porumene.

Ohlađene kiflice uvaljati u šećer u prahu ili ih samo posuti šećerom.





------> Gumbići za dijeljenje, lajkanje i printanje recepta su vam s lijeve strane i dole pa se poslužite s njima. Podjelite s prijateljima radost pečenja finih kolačića.

Nema komentara :

Objavi komentar

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka