Translate

Kukuruzna zljevanka sa svježim sirom

Ovu zljevanku radim kad god se dokopam svježeg sira kojeg pravi moja susjeda. Jedna od rijetkih koja još doma ima kravicu.
Vrlo jednostavna, kao i sve zljevke, ali zato neodoljivog okusa. Naše bake nisu imale previše vremena za kuhanje pa su iz njihovih kuhinja proizašla ovakve jednostavne ali istinske stvari. Bez puno dodataka, samo izvorni okusi onoga što su imale doma. Kukuruzno brašno, sir, vrhnje i jaja.
Prošle godine moj je tata posijao bijeli kukuruz. Moja ju je svekrva dala samljeti u pravom kamenim mlinu te sam dobila brašno koje nažalost danas rijetko gdje možete kupiti. Ova zljevanka na slikama napravljena je nažalost sa zadnjim od toga. :(





KUKURUZNA ZLJEVANKA SA SVJEŽIM SIROM

2 šalice kukuruznog brašna
4 jaja
1 dcl ulja
2 dcl kiselog vrhnja
1 žlićica soli
1 prašak za pecivo
mlijeka po potrebi (oko 3 dcl)
500 g svježeg sira
+ soli za posipanje

Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snjeg. Izmiksajte žutanjke sa kiselim vrhnjem i dodajte sol. Dodajte ulje i brašno pomješano sa praškom za pecivo. Polako dodavajte mlijeko u smjesu dok ne postane gustoće smjese za palačinke. Ostavite da odstoji 5  min pa ako se smjesa zgusne dodajte još malo mlijeka. Na kraju lagano umješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup veličine 40x30 ili manji (zljevka će onda biti nešto viša, no nikako u veći jer će biti pretanka). Namrvite po površini svježi sir te još jednom lagano posolite cijelu zljevanku. Pecite na 180 °C oko 30 min ili dok ne postane zlatno žuta na površini. Najbolje ju je pojesti dok je još topla.






1 komentar :

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka